0887-393165

Водачи

Пътуванията на Пътеки се водят от отлично подготвени планински водачи. Ние ангажираме само правоспособни планински водачи, вписани в Националния туристически регистър към Министерството на туризма. Всичките ни водачи са и лицензирани екскурзоводи. Гарантираме за професионална екскурзоводска услуга по време на пътуванията. Почти всички наши програми предлагат комбинация от природни и културни пътеки в съчетание с непосредствени изживявания в планинска среда.

Не малка част от пътуванията се разработват и водят от Лора Димитрова и Георги Палахутев – основатели на Пътеки. Маршрутите са внимателно подбрани, оригинални и не на последно място – създадени да доставят удоволствие.

В момента се подготвят нови пътувания за Западни Родопи (района на Смолян), Природен парк Русенски лом, Тетевенския край и Краище. Над тях работят водачи с дългогодишен опит и експертиза в съответните региони. По-долу може да се запознаете с тях.

Всичките ни пътувания се обслужват от квалифицирани планински водачи с опит в дадения район. Те освен това говорят свободно английски и/или немски език и редовно придружават чуждестранни гости по пътеките на страната. Ако имате приятели чужденци – поканете ги да пътуват с нас.

Споделете пътеките с нас!

Запознай се с Георги Палахутев...


Здравей,

Ако и ти си си казвал неведнъж „най-добре се чувствам, когато съм на път“, значи си повече от добре дошъл в мое пътуване. Голям почитател съм на комбинациите и рядко ходя на планина само заради самото ходене. Вълнувам се от следите на миналото и с удоволствие посещавам манастири, църкви, музеи и други забележителности, особено в планините. Обичам да наблюдавам и снимам. Харесвам смяната на сезоните и се вдъхновявам от творенията на природата.

Водя групи по планините на България от 20 години. Правил съм пешеходни преходи в Индийските Хималаи, Олимп, Алпи и на други места. Но си ми е най-добре в България. Освен това съм преподавател в центъра за професионално обучение на планински водачи към сдружение „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“ (АПХ). Членувам в същото сдружение. Член съм и на Трънско туристическо дружество. Говоря английски и немски език.

Имам щастието целогодишно да пътувам из страната във връзка с хобито ми – писане на пътеводители. Автор съм на пътеводители за България, София и Източните Родопи. Отскоро изследвам областта Краище и по-специално Трънско, с което съм свързан родствено. С удоволствие разработвам и водя пътувания на Пътеки в Трънския край, който все още е бегло познат, но има с какво да очарова. Съмняваш ли се? Заповядай с мен в Трънско!

До скоро по пътеките,
Георги

Запознай се с Лора Димитрова...


Привет,

Израснала съм с мисълта, че всеки свободен момент се посвещава на излети в планината. Това мое детско влечение дължа на родителите си, за които нямаше уикенд, в който да си останат вкъщи. С времето се появи интересът ми към обитателите на дивата природа. Още като тийнейджър се посветих на изучаването на биоразнообразието, а впоследствие това стана и първата ми професия.

Корените ми по майчина линия са от Трънско и това все по-често ме „дърпа“ към необятното Краище. На сърце са ми планините Стража, Любаш и Ерулска. Отскоро съм член на Трънско туристическо дружество. Членувам и в АПХ. Говоря английски език.

Не мога да си представя да отида на планина самa. Приятно ми е да съм там с приятели. Обичам да им разказвам за живия свят и за връзките между всички същества. Напълно естествено преди около 10 години открих втората си професия – планински водач. За мен е важно не само да знам маршрута и да показвам пътя, но и да помагам на хората да видят, опознаят и усетят природата.

До скоро сред природата,
Лора

Запознай се с Катерина Богачева...


Здравей,

Откакто се помня, обичам да съм сред природата, на открито. Смяната на пейзажите и гледките, както и сливането с живото с течение на времето за мен се превърнаха в начин на живот.

Неделима част от изживяването, разбира се, е споделянето му с други хора. Постепенно открих, че планината, където контактът с човека е най-интензивен, е Родопа. Логично тя се превърна в мой дом и въпреки че от години живея тук, всеки ден и с всяка стъпка откривам нещо ново.

Повече от десет години работя като планински водач. Говоря немски и английски език. Ще се радвам да се срещнем и изживеем заедно изненадите на безкрайните Родопи.

До скоро в Родопите,
Катя

Запознай се с Михаил Михов...


Здравейте,

Дете съм на две полета – Дунавското и Тракийското. Стремежът, който полето ражда към високото, ме изпрати в Балкана и Пирин, после в Рила, Родопи, а след това в Карпати, Алпи и Хималаи. Извън високите планини обаче също се откриват природни забележителности и магични пейзажи, изваяни от ръката на Твореца. 

За мен е призвание да работя за развитието на Дунавския регион като нова и вълнуваща туристическа дестинация. Участвам в поддръжката на маршрути, както и в разработването на нови в Поломието край Русе, а и по река Дунав. Поломието е за мен т.нар. Нова планина. Някои ѝ казват планина под равнината. Какво е всъщност – ами елате да разберем заедно! Да се докоснем до дивия свят на каньоните на Природен парк Русенски Лом, да се изкачим по старите пътеки на скалните монаси исихасти, да открием неподозирания чар на необятния север, дълго пазен и съхранен в сянката на „високите“ планини. 

Като член на управителните органи на регионални и местни туристически сдружения планирам и участвам в образователни и екологични инициативи в Русе. Редовен организатор съм на екопротести за защита на природата по Черноморието, планините и защитените територии в България. Съавтор съм на няколко туристически издания. През последните години ремонтирам своята къща и облагородявам градината си, които се намират в подножието на средновековния скален град Червен.

До скоро по пътеките на Поломието,
Мишо

Запознай се с Биляна Николова...


Здравейте,

От ранна детска възраст планините са не само моя страст, но и неотделима част от живота ми. На първите въпроси: „А няма ли някого, в когото да си влюбена?“, отговарях: „Пирин“ или „Стара планина“, „Родопите“. С времето и порастването „любимците“ станаха много повече. Не можех и все още не мога да си представя свободен ден, в който да не съм сред природата. Постепенно това се превърна в моя професия – работя като планински водач от 2003 г.  Другата ми страст са историята и археологията. Те станаха част и от образованието ми, а после и от втората ми професия – на екскурзовод. Член съм както на Асоциация „Планини и хора“, така и на Асоциацията на екскурзоводите. Говоря английски, немски и италиански език. 

С удоволствие съчетавам пътуванията си в планината с посещението на исторически забележителности и свещени места – независимо на коя религия и цивилизация. Често водя както планински, така и поклоннически или археологически пътувания, в които стигаме до най-тайнствените, отдалечени и мистични кътчета на България. Няма нищо по-красиво след дълъг преход да се изкачим и поемем дълбоко въздух на място, смятано за свещено от няколко цивилизации и пропито с духа на отминалото време. 

И понеже най-красиви са споделената красота и радост, каня ви да походим заедно по пътеките – и тези в природата, и тези, създадени от Духа.

До скорошни срещи,
Биляна


Партньори